Ηλιακός θερμοσίφωνας είναι η καλύτερη λύση για ζεστό νερό χρήσης και τον χειμώνα.

Στην Ελλάδα, στατιστικά ακόμη και τους μήνες του χειμώνα, συνήθως υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια τουλάχιστον για 2 ημέρες της εβδομάδας. Συνεπώς ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 160 λίτρων εφόσον το νερό ζεσταθεί την ημέρα της ηλιοφάνειας, μπορεί να παρέχει ζεστό νερό και για την επόμενη ημέρα. Δηλαδή σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός μπορεί να καλύψει μία οικογένεια στις ημέρες του χειμώνα στατιστικά για 4 ημέρες.

 

 

 

Ημέρες με μικρή ηλιοφάνεια και ηλιακό θερμοσίφωνα

Ομως προσέξτε οτι ακόμη και όταν η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη και δεν επαρκεί να δώσει την απαιτούμενη τελική θερμοκρασία, ο ήλιος μπορεί να την ανεβάσει το νερό χρήσης στους 30-35oC, οπότε η ηλεκτρική αντίσταση μπορεί γρήγορα και με ελάχιστη κατανάλωση να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία (45-50 oC) κι αυτό για την μισή περίπου ποσότητα νερού του θερμοδοχείου, καθώς λόγω σχεδιασμού η αντίσταση θερμαίνει το νερό από την μέση και πάνω.

Στην περίπτωση που δεν χρειάζεστε το σύνολο του νερού του μποιλερ υπάρχει η λύση της θέρμανσης του νερού του ηλιακού με έναν κεντρικό ταχυθερμαντήρα. Η κατανάλωση του ταχυθερμαντήρα θα είναι πολύ μικρή για να ανεβάσει την θερμοκρασία νερού του μποιλερ απο 35 oC στους 45 oC.

 

Κατανάλωση ρεύματος για θέρμανση νερού

Πόσο ρεύμα καίει ο θερμοσίφωνας;

Ηλιακός  Θερμοσίφωνας τον χειμώνα –  Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος

ΣΥΣΚΕΥΗ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

W

KWh

Κόστος θέρμανση μήνα (3χρησεις/εβδομ)

Θερμοσίφωνας 80 Λίτρων

50 °C

4000

2,6

0,33€

4,2€

Θερμοσίφωνας 160 Λίτρων

50 °C

4000

5,2

0,7€

8,4€

Ηλιακός Θερμοσίφωνας

με ηλιοφάνεια

0

0

0

0

Ηλιακός Θερμοσίφωνας με ταχυθερμαντήρα

(για θερμανση νερου

ηλιακου θερμοσίφωνα

από 35->45oC

Η καλύτερη λύση για ζεστό νερό